...

Darmflora

Waarom hebben baby’s darmkrampen? 

Baby’s hebben darmkrampen omdat hun darmen nog niet goed ontwikkeld zijn. De darmen moeten wennen aan het verwerken van voeding. Dit gaat nog niet goed. Hierdoor ontstaan darmkrampen. Naast de voeding kunnen darmkrampen ook veroorzaakt worden door lucht dat in de darmen komt. Dit kan door de gisten gebeuren, maar ook door boertjes die worden ingeslikt. Ook door koemelkallergie kunnen darmkrampen ontstaan. 

Darmkrampen kun je goed herkennen. De baby maakt een EAIRH-geluid aan het begin van het huilen Dunstan Babytaal, loopt rood aan, heeft een harde buik en beweegt met het hele lichaam. Het huilen is intens. 

Darmkrampen is een periode waar de baby’s en jij als ouder doorheen moeten.

De piek ligt vaak bij zes weken en wordt vanaf vier maanden minder.

Darmflora:

De ontwikkeling van de darmflora kun je vergelijken met de ontwikkeling van een natuurgebied, het begint met een paar soorten die de hele boel overnemen (denk aan gras en brandnetels). Later ontwikkelen zich nieuwe soorten en uiteindelijk ontstaat er een stabiel ecosysteem. Zo gaat dat ook bij een babydarm. In de eerste dagen ontwikkelt zich door de voeding veel  bacteriën in de darm, dit  is een vriendelijke bacterie die helpt bij het afremmen van de groei van schadelijke bacteriën.

Na ongeveer drie weken komen er ook andere bacteriën in de darmen van je baby, deze bacteriën maken melkzuur aan uit suikers. Deze zuren zijn superbelangrijk voor een gezond milieu in de darmen. Ze vormen een belangrijke barrière tegen indringers en ziektekiemen.

Ook worden na drie weken de spieren rond de darmen geprikkeld om samen te trekken. Deze samentrekkingen zijn de peristaltiek die ervoor zorgen dat het voedsel door de darmen heen beweegt en op tijd als poep het lichaam verlaat. Je baby is nog niet gewend aan deze samentrekkingen van de darmen, daardoor ontstaan er buikkrampjes.

Tussen het tweede en het derde jaar is de darmflora volwassen en bevat wel duizend verschillende stammen.

 

*(Bron: Nienke Gottenbos ‘de poepdokter’)

Darmkrampjes:

  • Je baby huilt onbedaarlijk hard, harder dan bij een natte luier of vermoeidheid
  • Er wordt flink met de beentjes getrappeld, je baby is behoorlijk overstuur.
  • In de uren daarna komt er vaak een poepluier of een paar harde windjes.
  • Je baby kan zich overstrekken en draaien met het hoofdje.
  • Je hoort de rrr in het huilen.

Wat kan helpen bij darmkrampjes:

  • Als je baby op de buik ligt of tegen je aan, dan kan de baby rustiger worden.


Door de nabijheid (en het hormoon oxytocine dat bij huid- op huidcontact aangemaakt wordt) voelt je baby zich getroost en wordt meer ontspannen.

Door de ‘kikkerhouding’ masseren de knietjes van de baby precies de ‘hoeken’ van de dikke darm, dat zijn ook de plekken waar vaak ophopingen van lucht ontstaan, die krampjes veroorzaken. Door jouw bewegingen masseert de baby dus zijn eigen buikje. Deze kikkerhouding is een andere kikkerhouding dan de draagzakhouding. Op het plaatje zie je een mooie draaghouding.

  • Bad, door de warmte kan je baby zich makkelijker ontspannen.
  • Voetmassage: pak de voetjes gewoon lekker vast, het werkt rustgevend.
  • Warmtepackje of je hand op het buikje leggen.
  • Dragen in de ‘aapjeshouding’ is ook fijn als je baby buikpijn heeft.
  • Als je je baby ‘normaal’ vasthoudt, zorg dan dat je haar beentjes meer richting haar buikje houdt, dus dat haar rug krom is, dat helpt ook tegen buikkrampjes.