...

Van ontroostbaar naar troostbaar

In de baarmoeder wordt je baby stevig begrensd door de baarmoeder. Na de geboorte is deze begrenzing weg. Eigenlijk zouden baby’s nog een trimester in de baarmoeder willen blijven.

Als je baby 3-4 maanden oud is, dan kunnen ze zichzelf veel beter zelf troosten. Tot die tijd heeft ze jullie hulp daarbij nodig. Voor sommige baby’s valt het niet mee om met alle prikkels en indrukken die ze krijgen om te gaan. De tijd van het wonen in een omgeving van 37 graden, warme, donkere, stevig begrensde onderwaterwereld met onderwatergeluiden zijn voorbij. Er is licht en kou en het geluid is anders, ze krijgen kleren aan, ze gaan nu zelf eten, de darmen voelen anders, ze moeten zelf ademhalen en alle indrukken zijn anders. De armen en benen bewegen alle kanten op, ze worden in een mooi bedje gelegd want daar behoord een baby in te gaan slapen. Kortom, een enorme verandering. Niet alle baby’s kunnen hiermee goed omgaan. De veilige haven zijn jullie. Je baby kan dat echt niet alleen. Hij geeft het met zijn hele lichaam aan. Mogelijk gaat je baby dan steeds meer huilen en nog minder slapen. Jij en je baby weten niet meer wat jullie moeten doen.

Tips:

  • Begrenzing nabootsen d.m.v. zelf in je armen dragen, in een draagzak/draagdoek dragen.
  • Puckababy of een ander inbakerzakje, bij de puckababy kan de baby de armpjes nog wel bewegen, maar wordt de bewegingsruimte beetje beperkt en dat zorgt voor begrenzing. Als dat onvoldoende begrenzing biedt dan kun je kiezen voor een paccodoek, daarmee baker je de armen strakker in.
  • Houdt goed de tijd in de gaten, maximaal 1-1,5 uur wakker zijn, dan weer laten slapen
  • Let goed op slaapsignalen, bij 3e slaapsignaal moet je klaar zijn met alles, zodat de baby kan gaan slapen.Als je baby niet alleen in slaap kan vallen, dan kun je de 5-5(8) minuten methode toepassen. Wetenschappers bevestigen effectieve methode om huilende baby’s in slaap te krijgen (nos.nl)


De methode is evident based en 80% van de baby’s slaapt daarna. Het is beter om eerst rond te lopen met een baby, voordat de baby in bed wordt gelegd. Door de beweging komen ze tot rust. Bij huilende baby’s is deze methode effectief.


Een baby slaapt gemiddeld 45 minuten, dan wordt hij even wakker om naar het volgende slaapje te gaan; je baby is echter nog niet uitgeslapen. Hou je hand op de buik en zijn hoofd, je hoeft niet te praten, wieg het bedje een beetje, als de baby slaapt stop dan eerst met wiegen en laat daarna rustig je handen los.

Als je baby uitgerust en weer in balans is, dan komt er ruimte om de omgeving te ontdekken.